Assam's Ahsec board's H.s. Question Papers Preposition Solve

Preposition

 

2001

1. He is ............... the way to Delhi.

Answer: He is on the way to Delhi.


2. The food is not ............... my taste.

Answer: The food is not to my taste.


3. She is playing ............... a violin.

Answer: She is playing on a violin.


4. I am confident ...............success.

Answer: I am confident of success.


5. The little girl was pleased ............... her new dress.

Answer: The little girl was pleased with her new dress.


6. The examination is............... hand.

Answer: The examination is at hand.


2002

1. He is ............... work now.

Answer: He is at work now.


2. You must suffer............... your misdeed.

Answer: You must suffer for your misdeed.


3. She writes ............... her left hand.

Answer: She writes with her left hand.


4. we should rely ............... our own efforts.

 Answer: we should rely on our own efforts.


5. He has no money............... him.

Answer: He has no money with him.


6. Jatin is sorry ...............what he has done.

Answer: Jatin is sorry for what he has done.


7. He said this...............oath your misdeed.

Answer: He said this on oath your misdeed.


 2003

1. I will meet you there ............... six o’clock sharp.

Answer: I will meet you there at six o’clock sharp.


2. The application must be handed in ............... December 31st.

Answer: The application must be handed in by December 31st.


3. Cuckoos can be seen............... spring.

Answer: Cuckoos can be seen in spring.


4. Soldiers............... their battle dress look very smart.

Answer: Soldiers in their battle dress look very smart.


5. He is a bad rider. He is always falling ............... bicycle.

Answer: He is a bad rider. He is always falling from bicycle.


6.  He still comes to see me ............... time to time.

Answer: He still comes to see me from time to time.


7. It has been the same old story ever ............... he was a little boy.

Answer: It has been the same old story ever since he was a little boy.


2004

1. It always gets cool here ............... the evening.

Answer: It always gets cool here in the evening.


2. The family are all gathering again ............... Christmas.

Answer: The family are all gathering again at Christmas.


3. I wonder if you could get it done ............... tomorrow.

Answer: I wonder if you could get it done by tomorrow.


4. He has been living in his new house ............... last week.

Answer: He has been living in his new house since last week.


5. The train ............... Delhi leaves in a few minutes.

Answer: The train to Delhi leaves in a few minutes.


6.Why does she prefer ............... sit at the back of the class?

Answer: Why does she prefer to sit at the back of the class?


7. Kings used to lead their armies ............... the enemy in person.

Answer: Kings used to lead their armies against the enemy in person.


2005

1. John has no taste ...............music.

Answer: John has no taste for music.


2. I am astonished ............... your conduct.

Answer: I am astonished at your conduct.


3. My father was born............... August 15, 1947.

Answer: My father was born on August 15, 1947.


4. The ship is bound ............... England.

Answer: The ship is bound for England.


5. She prefers tea............... coffee.

Answer: She prefers tea to coffee.


6. The master frowned............... the servant.

Answer: The master frowned at the servant.


2006

1. She cannot part ............... her mother.

Answer: She cannot part from her mother.


2. He regarded it as a slur ............... his social standing.

Answer: He regarded it as a slur upon his social standing.


3. Butter is made ............... milk.

Answer: Butter is made from milk.


4. Don’t be blind............... your son’s fault.

Answer: Don’t be blind to your son’s fault.


5. He is averse............... hard work.

Answer: He is averse to hard work.


6. The arrested man was acquitted of the charge ............... murder.

Answer: The arrested man was acquitted of the charge of murder.


7. I am confident ...............success.

Answer: I am confident of success.


8. He takes pride............... his wealth.

Answer: He takes pride in his wealth.


2007

1. My father sent me the parcel............... post.

Answer: My father sent me the parcel by post.


2. Where do you come...............?

Answer: Where do you come from ?


3. Butter is made ............... milk.

Answer: Butter is made from milk.


4. A modest man does not boast ............... his achievement.

Answer: A modest man does not boast of his achievement.


5. I started ...............school very late that morning.

Answer: I started for school very late that morning.


6. The sick woman has no one to look ............... her.

Answer: The sick woman has no one to look after her.


7. I shall do it............... pleasure.

Answer: I shall do it for pleasure.


 8. I congratulate you ............... your success.

Answer: I congratulate you on your success.


2008

1. He spoke...............me in English.

Answer: He spoke to me in English.


2. Butter is made ............... milk.

Answer: Butter is made from milk.


3. A true friend will always stand ............... you in difficulties.

Answer: A true friend will always stand by you in difficulties.


4. He has a great fondness ............... children.

Answer: He has a great fondness for children.


5. The doctor advised him to abstain ............... smoking.

Answer: The doctor advised him to abstain from smoking.


6. I visited Shillong ............... the summer holidays.

Answer: I visited Shillong during the summer holidays.


7. The pen is often compared ............... a sword.

Answer: The pen is often compared to a sword.


8. My uncle deals ............... groceries.

Answer: My uncle deals with groceries.


2009

1. He was annoyed ............... Rita’s conduct.

Answer: He was annoyed at Rita’s conduct.


2. You can confide ............... me.

Answer: You can confide in me.


3. He is guilty ............... theft.

Answer: He is guilty of theft.


4. The ship is bound ............... England.

Answer: The ship is bound for England.


5. She prefers tea ............... coffee.

Answer: She prefers tea to coffee.


6. He was brought ............... by his aunt.

Answer: He was brought up by his aunt.


7. The little girl is pleased ............... her dress.

Answer: The little girl is pleased with her dress.


8. You can rely ............... me.

Answer: You can rely on me.


2010

1. This book belongs ............... me.

Answer: This book belongs to me.


2. Don’t wink ............... your son’s fault.

Answer: Don’t wink at your son’s fault.


3. The teacher was astonished ............... Radha’s conduct.

Answer: The teacher was astonished at Radha’s conduct.


4. I know him............... name.

Answer: I know him by name.


5. Smriti did the work ............... his absence.

Answer: Smriti did the work in his absence.


6. I meet him ............... my way to the market.

 Answer: I meet him on my way to the market.


7. Your application is ............... consideration.

Answer: Your application is under consideration.


2011

1. My teacher is pleased ............... me.

Answer: My teacher is pleased with me.


2. The picture is hung ...............the wall.

Answer: The picture is hung on the wall.


3. We should abstain ............... smoking.

Answer: We should abstain from smoking.



4. The train is bound ............... Kolkatta.

Answer: The train is bound for Kolkatta.


5. He was debarred ............... appearing at the examination.

Answer: He was debarred from appearing at the examination.


6. I never hanker ............... money.

Answer: I never hanker after money.


7. He died............... the accident.

Answer: He died in the accident.


2012

1. I came across him by chance to their visit............... Shillong.

Answer: I came across him by chance to their visit to Shillong.


2. I spoke to her ...............the office.

Answer: I spoke to her at the office.


3. Our school is ............... Chandmari.

Answer: Our school is at Chandmari.


4. We have been staying ............... a hotel near the bus stop.

Answer: We have been staying at a hotel near the bus stop.


5. The girl standing ............... the two boys is their sister.

Answer: The girl standing between the two boys is their sister.


2014

1. The train arrived ............... the station a minute ago.

Answer: The train arrived at the station a minute ago.


2. My birthday is ............... 24 August.

Answer: My birthday is on 24 August.


3. The office is closed ............... the second and fourth Saturdays.

Answer: The office is closed on the second and fourth Saturdays.


4. Our school is ............... Chandmari.

Answer: Our school is at Chandmari.


5. We have been staying ............... a hotel near the bus stop.

Answer: We have been staying at a hotel near the bus stop.


6. The girl standing ............... the two boys is their sister.

Answer: The girl standing between the two boys is their sister.


2015

1. I heard a lot about you ............... your class Teacher.

Answer: I heard a lot about you from your class Teacher.


2. His father is the principal ...............a school in Jorhat.

Answer: His father is the principal of a school in Jorhat.


3. Please sit down ............... a few minutes.

Answer: Please sit down for a few minutes.


4. Tom is addicted ............... gambling.

Answer: Tom is addicted to gambling.


5. Don’t be afraid ............... telling the truth.

Answer: Don’t be afraid of telling the truth.


6. Sheila is proud ............... her beauty.

Answer: Sheila is proud of her beauty.


2016

1. The train arrived ............... the platform a minute ago.

Answer: The train arrived at the platform a minute ago.


2. Children were looking forward ............... their visit ............... Kaziranga.

Answer: Children were looking forward to their visit to Kaziranga.


3. I have to finish this report ............... tonight.

Answer: I have to finish this report by tonight.


4. The girl standing ............... the two boys is their sister.

Answer: The girl standing between the two boys is their sister.


5. Douglas jumped ............... the swimming pool.

Answer: Douglas jumped over the swimming pool.


6. The office is closed ............... second and fourth Saturday.

Answer: The office is closed on second and fourth Saturday.


2017

1. I met him ............... the road.

Answer: I met him on the road.


2. I congratulate you ............... your success.

Answer: I congratulate you on your success.


3. John was annoyed ............... his mother.

Answer: John was annoyed with his mother.


4. The work should be finished ............... next Friday.

Answer: The work should be finished by next Friday.


5. We are not interested ............... your story.

Answer: We are not interested in your story.


6. He was frightened ............... the noise.

Answer: He was frightened of the noise.


2018

1. He is fond ............... playing cards.

Answer: He is fond of playing cards.


2. She was annoyed ............... missing the bus.

Answer: She was annoyed at missing the bus.


3. Who is responsible ............... breaking this mirror?

Answer: Who is responsible for breaking this mirror?


4. We tried to dissuade her ............... marrying an old man.

Answer: We tried to dissuade her from marrying an old man.


5. They are thinking ............... moving to another house.

Answer: They are thinking of moving to another house.

2019

1. What is the time ............... your watch now?

Answer: What is the time by your watch now?


2. The students of this college have free access ............... the principal.

Answer: The students of this college have free access to the principal.


3. You should take proper care ............... your books.

Answer: You should take proper care of your books.


4. A sage has no desire............... material wealth.

Answer: A sage has no desire for material wealth.


5. India is rich ............... minerals.

Answer: India is rich in minerals.


6. He is very particular ...............his health.

Answer: He is very particular about his health.


7. I did that without any malice ............... you.

Answer: I did that without any malice towards you.


2020

1. The ship is sailing ............... the shore.

Answer: The ship is sailing towards the shore.


2. Cut the rope ............... a knife.

Answer: Cut the rope with a knife.


3. I am taller than you ............... two inches.

Answer: I am taller than you by two inches.


4. There was a bridge ............... the river.

Answer: There was a bridge over the river.


5. We depend ............... you.

Answer: We depend on you.


6. He begged ............... help from me.

Answer: He begged for help from me.


7. I do not believe ............... his honesty.

Answer: I do not believe in his honesty.


narration for class 12 H.S secondary

h.s.2nd year tense

flaming - book solution

comments that are trending 

tranding comments

Post a Comment

0 Comments