Assam's Ahsec board's H.s. Question Papers Narration Solve

 Assam's  Ahsec board's H.s. Question Papers                                   Narration Solve


2014

1. The lady said to the salesman, “What is the price of this Barbie doll?” The salesman said to her, “It is a bit expensive. But I can give it to you at a 20 percent discount.”


Answer: The lady asked the salesman what the price of that Barbie doll was. The salesman replied to her that it was a bit expensive but he could give it to her at a 20 percent discount.


2. One day Mohan told me that he would become a doctor and leave Assam. I asked him if he knew anything about medicine.


Answer: One day Mohan said to me, “I shall become a doctor and leave Assam.” I said to him, “Do you know anything about medicine?”

2015

1. “Where do you go every Sunday?” I asked the girl. She replied, “I go to the church”.


Answer: I asked the girl where she went every Sunday. She replied that she went to the church.”


2. The teacher asked Rumi if she had read the Bible. She replied that she hadn’t.


Answer: The teacher said to Rumi, “Have you read the Bible?” She said, “No, I haven’t.”

2016

1. “How long do you have to wait for your train?” the woman asked me. “About an hour,” I replied.


Answer: The woman asked me how long I had to wait for my train. I replied that I had to wait about an hour.


2. I asked Ranjan where Neena lived. Ranjan replied regretfully that he didn’t know.


Answer: I said to Ranjan, “Where does Neena live?” Ranjan said, “Sorry, I don’t know.”

2017

1. The boy said to the teacher, “Sir, I am weak in English and seek your advice.” “Read the text thoroughly and try to express your ideas in simple correct English.” said the  teacher.


Answer: The boy told the teacher that he was weak in English and sought his advice. The teacher advised him to read the text thoroughly and try to express his ideas in simple correct English.


2. My friend told me that he was very thirsty and requested me to give him a glass of water.


Answer: My friend said to me, “I am very thirsty. Please give me a glass of water.”

2018

1. The speaker said, “I thank you, ladies and gentlemen, for giving me a kind hearing. When I arrived here yesterday I did not believe that I might meet so large a gathering.”


Answer: The speaker thanked the ladies and gentlemen for giving him a kind hearing. He also added that when he arrived there the previous day he did not believe that he might meet so large a gathering.

2. His mother exclaimed in sorrow that she had not a bit of bread to give him and that he had eaten up all the provisions she had in the house the previous day.


Answer: His mother said, “Alas! I have not a bit of bread to give you. You ate up all the provisions I had in the house yesterday.”

2019

1. Reena said to the boy, “What’s the matter? Why are you crying? Be cheerful.”


Answer: Reena asked the boy what the matter was and why he was crying. She also advised him to be cheerful.


2. The customer inquired if he could get a garden roller in that shop. The assistant respectfully replied that he would get it in the hardware department.


Answer: The customer said, “Can I get a garden roller in this shop?” The assistant said, “Sir, you will get it in the hardware department.”

2020

1. Alexander said to Porus, “How do you desire to be treated?” He answered, “Like a king.”


Answer: Alexander asked Porus how he desired to be treated. He answered that he desired to be treated like a king.


2. The boys exclaimed in joy that they had all passed the test and that they would celebrate their success the next day.


Answer: The boys said, “Hurrah! We have all passed the test and we shall celebrate our success tomorrow.”

More Examples:

1. Ranju replied that he could not.

Answer: Ranju said,”I can not”.

2.The man said to me,”Do you play cricket?”

Answer: The man asked me if I played cricket.

3. The man said to me,”Are you a student?”

Answer: The man asked me if I was a student.

4. I replied that I was not.

Answer: I said,”I am not.”

5. “I know you well”the man said to me.

Answer: The man told me that he knew me well.

6. My friends tell me,”You will be a great man one day.”

Answer: My friends tell me that I would be a great man one day.”

7.He said,”I shall post the letter to-morrow.”

Answer: He said that he would post the letter the next day.

8. Ramu told me me that he would meet me.

Answer: Ramu said to me,”I shall meet you”.

9. He told me that he would return my book to-morrow.”

Answer: He said to me,”I shall return your book to-morrow.”

10. John said that his brother was there.

Ans: John said,”My brother is here.”


Post a Comment

0 Comments